Politika

VHS-2: Hrvatska puška na kosovskom ramenu

Foto: Xhelal Svecla, Facebook

U listopadu prošle godine predsjednica Kosova Vjosa Osmani posjetila je Hrvatsku i u dvodnevnom boravku u našoj zemlji obišla je i tvornicu HS Produkt u Karlovcu gdje je razgledavala hrvatsko oružje i razmatrala mogućnost sklapanja posla između hrvatske tvrtke i kosovske države. Prilikom posjeta iskušala je jurišnu pušku VHS-2-S čime se pohvalila na svojoj Facebook stranici.

Tri mjeseca kasnije kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla objavio je na društvenim mrežama kako će sve patrole kosovske policije odsad biti opremljene hrvatskim dugim cijevima. Zahvalio se Republici Hrvatskoj „na bliskoj i korektnoj suradnji s institucijama Republike Kosovo“. Uz informaciju o pristiglom oružju iz HS Produkta nalaze se i slike isporuke na aerodromu koju su dočekali ministar i policajci koji će biti opremljeni jednom od najboljih i najpouzdanijih pušaka na svijetu. Ovogodišnji proračun za kosovsku policiju najveći je u povijesti i iznosi više od 216 milijuna eura. Uz ojačanje policije, Kosovo je od SAD-a dobilo i 246 protutenkovskih sustava Javelin.

 

O naoružavanju kosovske vojske i policije govorio je i srbijanski predsjednik Vučić tijekom obilaska Dežurnog operativnog centra Vojnobezbednosne agencije: „Izjave pojedinih kosovskih zvaničnika govore da je njihov jedini cilj uništenje srpskog naroda. Kada se hvalite da će svaka policijska patrola da ima duge cevi šaljete kristalno jasnu poruku da za Srbe tamo nema mesta“. Uz Tursku i SAD Vučić je prepoznao i Hrvatsku kao velikog dobavljača opreme i oružja Kosovu. Za kosovsku vojsku je rekao kako po međunarodnom pravu i odlukama UN-a ne bi trebala postojati. Svoje sunarodnjake i medije uvjeravao je kako je Srbija jaka i dobro naoružana, spremna odgovoriti na svaku ugrozu, ali posvećena miru. Hvalio se srpskim oružjem, te nabavkom novih oružanih sustava među kojima će biti i dronovi „samoubojice“ domaće proizvodnje.

 

Tko je mogao zamisliti u Srbiji prije 30 i više godina da će država Hrvatska jurišnim puškama opremati za Srbe izgubljeno Kosovo? Dok je bio Šešeljev mali od gajbe, Vučić je sanjao ljetovanja u srpskim gradovima na Jadranu, od Karlobaga do Albanije, a danas, stotinama kilometara daleko od Gline koja „više nikada neće biti ustaška“, strahuje od kosovske vojske i policije koja nosi hrvatsku pušku iz najsjeverozapadnije točke Velike Srbije – Karlovca.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.